مقدمه : اگر در زمینه اقتصادی فعالیت داشته باشید حتما نام کد اقتصادی برایتان آشناست. کد اقتصادی یک عدد 12 رقمی است که برای شناسایی اشخاص حقیقی یا حقوقی استفاده می شود. در واقع این کد برای شناسایی شرکت و یا اشخاص برای پرداخت مالیات است. در این مقاله به موارد استفاده و کاربردهای کد اقتصادی و نحوه دریافت آن، همچنین چگونگی استفاده از این کد می پردازیم.
تعریف کد اقتصادی :
کد اقتصادی یک عدد 12 رقمی است که طبق قانون وضع شده و توسط اداره مالیات هر استان برای شرکت ها یا اشخاص حقیقی صادر می شود. تمامی شرکت ها نیاز به این کد دارند، این کد 12 رقمی عملکرد شرکت را نشان می دهد و در تمامی فاکتورها و قراردادها به همراه شناسه ملی ذکر می شود. در حقیقت کد اقتصادی برای کارگاه ها و شرکت ها و موسسات اقتصادی مانند کد ملی برای اشخاص است و با این کد شناخته می شوند.
کاربردهای کد اقتصادی چیست ؟
کد اقتصادی تقریبا برای انجام تمام فعالیت های اقتصادی مورد نیاز است، برخی از این موارد را در لیست زیر آورده ایم:
-
گرفتن کارت بازرگانی
-
-
-
قرارداد بستن با شرکت های حقیقی و حقوقی
-
دریافت گواهی ارزش افزوده
-
شرکت در مزایده ها و مناقصات
-
صدور فاکتور رسمی
چرا باید کد اقتصادی داشته باشیم؟
تمام شرکت هایی که اشتغال در تولید کالا یا خدمات دارند، در صادرات و واردات فعالیت دارند و یا محلی برای فعالیت های تجاری دارند صلاحیت دریافت کد اقتصادی را نیز دارند. با کد اقتصادی میتوان قراردادهای کاری را وضع نمود و یا فاکتورهای رسمی را ثبت کرد. در حقیقت با کد اقتصادیست که فعالیت های شما رسمیت پیدا می کند و چه بسا بسیاری از فعالیت های اقتصادی بدون داشتن کد اقتصادی اجازه انجام ندارند، اولین آیتم برای بستن قراردادهای رسمی در هر مقیاسی داشتن کد اقتصادی است.
انواع کد اقتصادی، کد اقتصادی جدید و قدیمی چه تفاوتی دارند؟
2 نوع کد اقتصادی داریم، کد اقتصادی قدیمی 12 رقمی است و با عدد 4 شروع می شود و کد اقتصادی جدید 16 رقمی است. بعد از تشکیل پرونده به شرکت کد 12 رقمی داده می شود. اما کد اقتصادی جدید برای استفاده از خدمات الکترونیک و ارائه اظهار نامه های اینترنتی، توسط سازمان امور مالیاتی، در قالب کد 16 رقمی به شرکت ها داده می شود. برای گرفتن کد 16 رقمی به سایت http://tax.gov.ir مراجعه کرده و ثبت نام می کنید و کد 16 رقمی به شما داده می شود .
استعلام کد اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی، پیگیری کد اقتصادی :
برای استعلام وپیگیری کد اقتصادی با مراجعه به سایتwww.evat.ir با وارد کردن شماره ملی 10 رقمی و شماره اقتصادی میتوانید از وضعیت کد اقتصادی خود باخبر شوید .
چگونه کد اقتصادی بگیریم؟
برای گرفتن کداقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی باید مدارکی که در انتهای همین مطلب گفته می شود را آماده کنید و به اداره مالیات تحویل دهید. کارشناسان بعد از بررسی مدارک سر ممیزی را بررسی می کنند و بعد از تایید مدارک، رسیدی را در قبال دریافت مدارک شناسایی تحویل می دهند. سپس مدارک به اداره نظارت و پیگیری فرستاده میشود و بعد از آن برای اداره کل اطلاعات و خدمات مالیاتی ارسال می شود. بعد از بررسی تمام این نهاد ها در صورت نبودن مشکل کد اقتصادی صادر می شود. برای اشخاص حقوقی تمام مدارک توسط مدیرعامل شرکت تکمیل می شود. این مدارک باید بصورت مهرموم شده ارسال شوند، باقی مراحل بررسی و صدورکداقتصادی مانند اشخاص حقیقی طی می شود.
مدارک مورد نیاز برای دریافت کد اقتصادی اشخاص حقیقی:
-
درخواست کتبی شخص.
-
فتوکپی از تمامی صفحات مدارک شناسایی.
-
سه قطعه عکس 2*3 متقاضی(3 قطعه)
-
فتوکپی از پروانه کسب.
-
تکمیل فرم اطلاعات هویتی اشخاص حقیقی.
-
کپی کارت اقتصادی قبلی یا فیش کامپیوتری.
-
پرداخت مبلغ 10000 ریال و ارایه فیش پرداختی.
مدارک مورد نیاز برای دریافت کداقتصادی اشخاص حقوقی:
1- درخواست کتبی شرکت.
2- کپی از تمامی صفحات شناسنامه.
3- روزنامه ی رسمی که آگهی تأسیس شرکت در آن درج شده باشد.
4- تنظیم فرم اطلاعات هویتی اشخاص حقوقی
5- کپی کارت اقتصادی قبلی یا فیش کامپیوتری.
6- فیش پرداختی به مبلغ 10000 ریال.
ثبت نام کد اقتصادی چگونه است ؟
برای ثبت نام کداقتصادی 4 مرحله را باید انجام دهید، که در این قسمت بصورت کامل توضیح داده می شود .
مرحله اول:
پیش ثبت نام کد اقتصادی : در این مرحله اطلاعات اولیه را باید در سایت http://tax.gov.ir وارد کنید بعد از آن شماره تلفن همراه که به نام خود مالک باشد را ثبت می کنید بعد از آن تاییدیه پستی محل فعالیت را در سیستم وارد میکنید و وارد مرحله بعد میشوید .
مرحله دوم :
صحت سنجی اطلاعات: در این مرحله تمام اطلاعاتی را که وارد کردید از تمامی سازمان ها بررسی می شود. اگر اطلاعات وارد شده نقص داشته باشد از طریق پیامک به شما اطلاع داده می شود .
مرحله سوم:
تولید و ارسال اطلاعات: بعد از انجام صحت سنجی اطلاعات نام کاربری و کلمه عبور برای شما ارسال می گردد.
مرحله چهارم:
ثبت نام الکترونیک: بعد از دریافت نام کاربری و کلمه عبور وارد سایت http://tax.gov.ir شده و اطلاعات کامل شرکت خود را وارد می کنید و در آخر کلید تایید را میزنید.
شناسه ملی چیست؟ تفاوت شناسه ملی با کداقتصادی در چیست ؟
برای دستیابی به اطلاعات، کدهای مخصوص برای افراد حقیقی داده صادر می شود که به آن شناسه ملی می گویند. برای شرکت ها از شناسه ملی شرکت و برای افراد حقوقی شناسه ملی شخص حقوقی استفاده می شود.
تفاوت کداقتصادی و شناسه ملی در این است که کداقتصادی را اداره مالیات صادر میکند اما شناسه ملی از طریق اداره ثبت شرکت صادر می شود. کداقتصادی به اشخاص حقیقی و حقوقی داده می شود اما شناسه ملی فقط به افراد حقوقی داده می شود.
ماده 4 و 5 قانون در خصوص شناسه ملی :
ماده 4: اشخاص حقوقی موظفند پس از ثبت، بلافاصله در زیرمجموعه یکی از صفحات اختصاصی پایگاه، برگه درخواست شناسه ملی را تکمیل و همراه اسناد و مدارک لازم که توسط سازمان ثبت کننده اعلام می شود به سازمان های یاد شده ارایه کنند.
تبصره – در صورت هرگونه تغییر اطلاعات، اشخاص حقوقی موظفند ظرف (۲۴) ساعت نسبت به ورود تغییرات در پایگاه اقدام کنند. این تغییرات توسط سازمان ثبت کننده بروزرسانی خواهد شد.
ماده ۵: اشخاص حقوقی مکلفند به هنگام ارایه هرگونه خدمات اعم از بانکی، گمرکی، مالیاتی، انعقاد قرارداد و نظایر آنها در ایجاد کداختصاصی برای اشخاص حقوقی از شناسه ملی آنها استفاده و نسبت به اصلاح کدهای اختصاصی موجود بر مبنای شناسه ملی شخص حقوقی اقدام نمایند
تبصره ۱- اشخاص حقوقی هنگام درج اطلاعات در پایگاه های اطلاعاتی خود پس از اخذ شناسه ملی از شخص حقوقی نسبت به راستی آزمایی آن از پایگاه اقدام می نمایند.
تبصره ۲- اشخاص حقوقی موظفند پایگاه اطلاعات خود را به نحوی ساماندهی یا طراحی نمایند که هر شخص حقوقی با شناسه ملی خود در سامانه های نرم افزاری مربوط قابل شناسایی باشد.
درصد فعالیت در کداقتصادی چیست ؟
در هنگام پر کردن فرم کداقتصادی یکی از مواردی که در فرم آمده این است که درصد فعالیت در کداقتصادی شما چقدر است؟ اگر فردی شغلی دارد که تامین کننده درآمد آن شخص باشد باید درصد فعالیت خود را 100 درصد انتخاب کند، اما اگر شغل، تامین کننده درآمدتان نیست درصد کمتری را باید در فرم وارد کنید.
دریافت سریع کداقتصادی :
تا قبل از شهریور سال 99 برای گرفتن کداقتصادی پروسه زمانبری را باید طی می کردیم. اما از شهریور ماه به دستور دولت بخاطر شرایط همه گیری کرونا کداقتصادی خیلی سریعتر از قبل صادر می شود. طبق قانون جدید شناسه ملی شرکت به عنوان کداقتصادی شرکت در نظر گرفته شده است و دیگر نیازی نیست مراحل پیچیده ای را طی کنیم.
هزینه دریافت کداقتصادی چقدر است؟
در صورت تکمیل بودن مدارک هزینه دریافت کداقتصادی از 900 هزار تومان شروع میشود و ممکن است بالاتر هم باشد .
کداقتصادی خود را فراموش کرده ام :
اگر کداقتصادی خود را فراموش کرده اید به سایت www.tax.gov.ir مراجعه کرده و در قسمت ثبت نام الکترونیکی وارد می شوید، سمت چپ صفحه گزینه هست به نام فراموشی کد رهگیری آن را انتخاب می کنید. در صفحه ای که نمایش داده می شود نوع مودی مالیاتی را انتخاب کرده مشخصاتی را که از شما می خواهد را وارد می کنید و پس از آن اطلاعات کاربری جدید صادر می شود. شماره اقتصادی برای شماره تلفن همراهی که در سامانه ثبت شده ارسال می گردد .