مفاصا حساب چیست : مفاصا در لغت نامه به معنای تسویه حساب کردن است. واقع مفاصا به برگه ای میگویند که افراد بعد از تسویه مالیات خود آن را دریافت می کنند. سازمان امور مالیاتی از همه مراجعه کنندگان خود مفاصا حساب می خواهد.
مفاصا حساب انواع مختلفی دارد مثل مفاصا حساب مالیاتی ، ساختمان، بیمه، خودرو، نقل و انتقال سهام که در قراردادهای حقیقی و حقوقی انجام می شود. در این مقاله به طور کامل راجع به آن صحبت می شود .
مفاصا حساب به زبان ساده :
اگر بخواهیم مفاصا حساب را به زبان ساده تعریف کنیم، مفاصا حساب به معنی اعلام تسویه کردن است که برای امور مالیاتی، بیمه، سهام و خودرو بکار می رود.
بعد از رسیدگی به حساب های شخصی و مالیاتی برگه ای را تحویل می دهند که به آن سند مفاصا حساب می گویند.
برای رهن و اجاره و انتقال ملک نیز برگه مفاصا حساب وجود دارد، در حقیقت باید برگه مفاصا حساب را انتقال دهنده (مالک) در معملات به همراه داشته باشد.
انواع مفاصا حساب :
-
-
مفاصا حساب بیمه
-
مفاصا حسلب ساختمان
-
مفاصا حساب خودرو
-
مفاصا حساب نقل و انتقال سهام
مفاصا حساب مالیاتی چیست؟
تمامی شرکت ها باید در اداره دارایی با مدارک خود پرونده تشکیل بدهند و کد اقتصادی منحصر به خود را دریافت کنند.
برای مفاصاحساب مالیاتی باید خلاصه پرونده مالیاتی و فرم گواهی موضوع ماده 235 قانون مالیاتهای مستقیم را همراه داشت.
دریافت برگه تسویه بدهی مالیاتی را مفاصاحساب مالیاتی می گویند.
زمانی که شرکت ها و کارگاه ها، صورتحساب سود و زیان و مدارک مالیاتی خود را به اداره مالیاتی ارایه می کنند، با بررسی های مدارک سازمان میزان بدهی مشخص می شود و سپس کارگاه ها باید برای پرداخت بدهی مالیاتی اقدام کنند.
مفاصا حساب خودرو چیست ؟
مشاغلی که مربوط به خودرو هستند، مثل ماشین الات صنعتی، باری، سنگین، اتوبوس های مسافربری و نمایشگاه های خودرو باید مالیات پرداخت کنند.
از طریق دفاتر پیشخوان دولت جهت تعیین میزان مالیات و تسویه آن اقدام می کنند و برگه مفاصاحساب را دریافت می کنند.
مفاصا حساب ملک چیست؟
مالیات به مالکین و رهن، اجاره و نقل و انتقال ملک تعلق می گیرد. 5 درصد از مبلغ فروش ملک مالیات تعلق می گیرد.
توجه داشته باشید که ارزش واقعی ملک با ارزش اصلی آن کمی تفاوت دارد. شخص هنگام خرید و فروش ملک خود اقدام به تسویه حساب میکند و در صورت تسویه برگه مفاصاحساب دریافت می کند.
با توجه به ماده 38 قانون، در تمامی قرارداد ها شخص انتقال دهنده موظف است که در هنگام پایان قرارداد مفاصا نامه را دریافت و به واگذارنده ارائه دهد.
برای مفاصا حساب گرفتن مدارک زیر لازم است :
1-نامه دفتر خانه
2-کپی سند مالک
3-مبایعه نامه با کد رهگیری
4-فتوکپی شناسنامه و کارت ملی فروشنده و خریدار
5- گواهی پایان ساختمان
6-صورت مجلس تفکیکی
7- تقسیم نامه در صورت ملک مشاعی
8- آدرس دقیق ملک ، خیابان ، کوچه ، پلاک ، با کد پستی
مفاصا حساب نقل و انتقال سهام :
برای نقل و انتقال سهام 4 درصد از ارزش اسمی سهام مالیات گرفته می شود بعد از پرداخت آن برگه مفاصاحساب سهام از طرف دارایی داده می شود.
مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی چیست؟
با توجه به بند 37 و 38 قانون تامین اجتماعی مفاصاحساب به معنی تسویه کردن با سازمان تامین اجتماعی است.
طبق ماده 37 باید برای تسویه حساب اجاه و رهن، خرید و فروش املاک باید مفاصاحساب سازمان تامین اجتماعی را گرفته و به خریدار یا شخصی که ملک را اجاره یا رهن کرده تحویل داد.
بر اساس قانون 38 سازمان تامین اجتماعی مفاصا حساب در هنگام پایان هر قرارداد باید به شخص گیرنده تحویل داده شود با این کار قرارداد تامین اجتماعی با انتقال دهنده تمام می شود.
ماده 37 و 38 قانون تامین اجتماعی چیست؟
طبق ماده ۳۷ و ۳۸ قانون تامین اجتماعی مفاصاحساب بیمه به معنی تسویه حساب با سازمان تامین اجتماعی می باشد.
این دو قانون به شرح ذیل می باشد::طبق ماده ۳۷:تسویه حساب برای انتقال، رهن و اجاره ملک انجام می شود که انتقال دهنده وظیفه دارد مفاصاحساب سازمان را دریافت کند و به انتقال گیرنده تحویل دهد.
طبق ماده ۳۸: هنگام بستن هر گونه قرارداد، انتقال دهنده وظیفه دارد که با پایان یافتن قرارداد، مفاصاحساب را دریافت کند و آن را به انتقال گیرنده تحویل دهد، این عملیات به معنای خاتمه قرارداد انتقال دهنده با بیمه است.
مفاصا حساب شهرداری :
بدهی املاک به شهرداری است که در آن مشخص می شود، ملک بدهی به شهرداری دارد یا خیر. بدهی املاک شخصی شامل عوارض نوسازی یا پسماند است و برای املاک تجاری عوارض کسب هم اضافه می شود.
شهرداری عوارض سالانه را بصورت قبض برای املاک شخصی و تجاری ارسال میکند.
برای گرفتن مفاصاحساب شهرداری مالک با مدارک شناسایی مثل کارت ملی و برگه استعلام دفترخانه به اداره مالیات شهرداری منطقه خود مراجعه می کند، برگه مفاصاحساب را دریافت کرده و باید برای پرداخت آن اقدام شود .
مفاصا حساب خودرو یا عوارض چیست :
مفاصاحساب یا همان عوارض خودرو بدون مراجعه حضوری و با وارد شدن در سایت www.Tehran.ir امکان پذیر است.
برای این کار به بخش عوارض خودرو مراجعه کرده و با وارد نمودن کد شناسنامه خودرو عوارض خودرو را مشاهده کنید.
میتوانید در این بخش عوارض سالانه را واریز نموده و مفاصاحساب خودرو خود را بصورت اینترنتی دریافت و برای پرداخت آن اقدام کنید.
در صورت دیر کرد در پرداخت مفاصاحساب هر ماه 2 درصد جریمه به مبلغ عوارض خودرو اضافه می شود.
برای اطمینان از مفاصاحساب خود میتوانید به سایت WWW.etax.ir وارد شوید و با کد پیگیری بر روی برگه مفاصاحساب از صحت صدور آن اطمینان حاصل کنید.
مفاصا حساب ارزش افزوده :
از مرحله تولید تا توزیع یک کالا مالیات ارزش افزوده تعلق می گیرد.
مالیات ارزش افزوده به سه دسته مصرفی، درآمد و تولیدی تعلق می گیرد و تمام اشخاص حقیقی و حقوقی باید نسبت به پرداخت آن اقدام کنند.
طبق قانون هر سه ماه یکبار باید از طریق سامانه اظهار نامه مالیاتی خود را ارایه کنند، و مبلغ ارزش افزوده را پرداخت کنند و در صورت دیر کرد جریمه می شوند.
مفاصا حساب آپارتمان :
برای گرفتن مفاصاحساب آپارتمان خود ابتدا باید با اصل سند و مدارک شناسی و نامه دفتر خانه به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کرده و مدارک خود را جهت استعلام مفاصاحساب تحویل می دهید. بعد از 3 الی 4 روز کاری مفاصاحساب از طریق دفاتر پیشخوان برای شما ارسال می گردد، هزینه هایی مثل عوارض نوسازی، پسماند، آموزش و پرورش را پرداخت کرده و با مراجعه به اداره امور مالیاتی و فیش های پرداختی خود برگه تسویه مفاصاحساب را دریافت می کنید. با ارائه برگه تسویه حساب مالیاتی آپارتمان خود به دفترخانه میتوانید ملک خود را بفروش برسانید.
مفاصا حساب مستاجر :
ماده54- درآمد اجاره بر اساس قرارداد اعم از رسمی یا عادی مبنای تشخیص مالیات قرار میگیرد و در مواردی که قرارداد وجود نداشته باشد یا از ارائه آن خودداری گردد و یا مبلغ مندرج در آن کمتر از هشتاد درصد (80%) ارقام مندرج در جدول املاک مشابه تعیین و اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور باشد و نیز درمورد ماده(54 مکرر) این قانون، میزان اجارهبها بر اساس جدول اجاره املاک مشابه تعیین خواهد شد.
تبصره1- در صورتی که مستأجر جزء مشمولان تبصره(9) ماده(53) این قانون باشد، اجاره پرداختی مستأجر ملاک تعیین درآمد مشمول مالیات اجاره خواهد بود.
تبصره2- چنانچه براساس اسناد و مدارک مثبته معلوم شود اجاره ملک بیش از مبلغی است که مأخذ تشخیص درآمد مشمول مالیات قرار گرفته است، مالیات مابهالتفاوت طبق مقررات این قانون قابل مطالبه و در صورت اعتراض مودی، پرونده قابل رسیدگی در مراجع حل اختلاف موضوع این قانون خواهد بود.
تبصره3- در مواردی که درآمد اجاره واقعی کمتر از درآمد تعیین شده طبق مقررات این ماده باشد و مالیات تعیین شده مورد اعتراض مودی باشد، در این صورت پرونده قابل رسیدگی در مراجع حل اختلاف مالیاتی موضوع این قانون خواهد بود.