مالیات چیست؟
زمانی که مردم از خدمات اجتماعی و رفاهی که دولت برای آن ها به وجود آوره است استفاده می کنند. باید به نوعی هزینه ایجاد این امکانات و توسعه و نگهداری آن ها را برای آینده بپردازند. برای مثال ایجاد نیروی پلیس به منظور حفظ امنیت برای شهروندان نیازمند هزینه های سرسام آوری است که بخش زیادی از این هزینه ها باید از طریق مالیاتی که خود شهروندان می پردازند تامین شود.
از طرفی در جامعه عده ای درآمد های بسیاربیشتری نسبت به سایر افراد جامعه دارند که دولت برای کاهش فاصله طبقاتی و افزایش خدمات رفاهی، آموزشی طبقات پایین تر جامعه اقدام به اخذ مالیات می کنند.
از دیرباز تاکنون مالیات یکی از مهمترین و چالشیترین نقاط رابطه حاکمان و مردم بوده است. شاید بتوان ادعا کرد که مالیات مهمترین دستاورد مالی بشر برای پیشبرد تمدن بوده است. با تمام اینها همچنان بسیاری از مردم و حتی برخی متفکران با مالیات مخالف هستند. در این مقاله با شما درباره مالیات صحبت خواهیم کرد و ضمن بیان تعریف مالیات و فلسفه مالیات و برشمردن مالیات و انواع آن، به شما خواهیم گفت که مالیات چیست.
مالیات در واقع یک هزینه مالی اجباری یا نوعی خراج است که توسط یک سازمان دولتی به منظور تأمین هزینه های مختلف عمومی یا هزینه های دولت، به مالیات دهنده (یک شخص حقیقی یا شخص حقوقی) تحمیل می شود.عدم موفقیت در پرداخت، فرار یا مقاومت در برابر پرداخت مالیات، می تواند طبق قانون مجازات در پی داشته باشد. مالیات ها از مالیات های مستقیم یا غیرمستقیم تشکیل شده اند و ممکن است به صورت پول یا معادل کار آن پرداخت شود. اولین مالیات شناخته شده در حدود سال های ۳۰۰۰ تا ۲۸۰۰ قبل از میلاد در مصر باستان اخذ گردید.
بیشتر کشورها برای تأمین مالی نیازهای عمومی، مشترک یا توافق شده ملی و کارکردهای دولت، دارای سیستم مالیاتی هستند. برخی کشورها سیستمی با نرخ ثابت مالیات بردرآمد دارند اما بیشتر کشورها سیستم مالیاتی پلکانی با درآمد دارند. اغلب کشورها بر درآمدهای شخصی و همچنین درآمد شرکت ها مالیات وضع می کنند.
علاوه بر این موارد معمولاً در اکثر کشورها مالیات بر دارایی، مالیات بر ارث، مالیات بر املاک، مالیات هدیه، مالیات فروش، مالیات بر درآمد یا تعرفه نیز دریافت می شود. از نظر اقتصادی، مالیات ثروت را از خانوارها یا کسب و کارها به دولت منتقل می کند. این کار هم می تواند موجب رشد اقتصادی و رفاه اقتصادی و هم کاهش آن شود. در نتیجه، مالیات موضوعی بسیار مورد بحث است.
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات حسابداری و مالیاتی با ما در تماس باشید: کلیک کنید!
انواع مالیات در ایران
انواع مالیات در ایران به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- مالیات های مستقیم
- مالیات های غیرمستقیم
در تعریف این دو دسته از مالیاتها اختلافاتی وجود دارد با این وجود شایعترین تعریف این است که درصورتی که مؤدی مالیاتی و پرداختکننده مالیات یک نفر باشند آن مالیات مستقیم محسوب میشود وگرنه مالیات غیرمستقیم خواهد بود (به شخصی که مسئول پرداخت مالیات است، مؤدی مالیاتی گفته میشود). برای اینکه بحث روشنتر شود، به بررسی هر دسته از این مالیاتها و مصادیق آنها میپردازیم.
مالیات مستقیم
مالیات های هستند که به طور مستقیم بر درآمد و دارایی های افرد وضع می شوند. مالیاتهای مستقیم جزو مالیات بر ثروت-درآمد تلقی میشوند یعنی شهروندان با توجه به میزان ثروت و درآمد خود آن را محاسبه و پرداخت مینمایند. مالیاتهای مستقیم خود به دو دستهی مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد تقسیم میشوند.
نوع اول مالیات مستقیم یعنی مالیات بر دارایی به دو دسته کلی تقسیم میشود:
- مالیات بر ارث
- مالیات بر تمبر
نوع دوم مالیات مستقیم یعنی مالیات بر درآمد خود به چند بخش تقسیم میشود:
- مالیات بر درآمد کشاورزی
- مالیات بر درآمد حقوق
- مالیات بر درآمد مشاغل
- مالیات بر درآمد اتفاقی
- مالیات بر درآمد املاک
- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
که در مقالات بعدی به توضیح بیشتر آنها میپردازیم.
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات حسابداری و مالیاتی با ما در تماس باشید: کلیک کنید!
مالیات غیر مستقیم
مالیات غیر مستقیم مالیاتی است که به قیمت کالاها و خدمات اضافه می شود و به مصرف کننده تحمیل می گردد.و شامل موارد زیر است:
- مالیات بر واردات
- مالیات بر مصرف
- مالیات بر ارزش افزوده
مالیات چیست به زبان ساده
مالیات مبلغی است که افراد و موسسات برای تامین بخشی از هزینه ها و تحقق برخی از اهداف دولت می پردازند و معمولا متناسب با میزان درآمد هزینه ویا ثروت آن هاست.