حسابدار کلیه عملیات مالی را در هر کسبوکاری انجام میدهد. حسابداری در رگ و خون هر صاحب موفق کسبوکاری است. همه ما در ذهنمان افرادی مسن را میشناسیم که از حجلههای بازار به ثروتهای کلانی دست یافتهاند و در یک کلام گفتهایم که وی شخصی باهوش حسابداری بالاست!
افراد و سازمانها و نهادهایی هستند که در مورد اطلاعات مالی یک موسسه تجاری و یا تولیدی قضاوت می کنند و بر اساس آن تصمیم گیریهایی انجام میدهند. مثلا صاحبان و یا مدیران هر مجموعه علاقمندند جهت بهبود روند کسب سود و یا کاهش روند زیان دهی مجموعه تحت مالکیت یا مدیریت خود، اطلاعات مالی داشته باشند تا بتوانند بر اساس آن اطلاعات، تصمیمات درستی بگیرند که به این دسته از استفاده کنندگان از اطلاعات مالی ” استفاده کنندگان داخلی اطلاعات مالی ” گفته میشود.
همچنین نهادها و سازمانها و یا افرادی نیز در خارج از مجموعه واحد تجاری نیاز به این نوع اطلاعات دارند که به آنها ” استفاده کنندگان خارجی اطلاعات مالی ” می گویند.مثلا سرمایه گذارانی که علاقمند به سرمایه گذاری در یک مجموعه تجاری هستند و یا اعتبار دهندگان مالی همانند بانکها که می خواهند با توجه به عملکرد مالی واحد نسبت به برگشت وجوه وام داده شده اطمینان کافی بیابند و یا ارگانها و سازمانهای دولتی همانند سازمانهایی که در ارتباط با مالیات و یا عوارض فعالیت مینمایند مانند ادارات دارایی و شهرداری ها و سازمانهای بیمه جهت اطمینان از صحت روند عملیات مالی موسسه تجاری به اطلاعات مالی آن موسسه نیاز دارند.همچنین اقتصاد دانان که به نتیجه این گزارشات جهت جمع بندی و تجمیع آن در سطح کلان جهت تصمیم گیریهای راهبردی به این اطلاعات مالی نیازمندند.
کار حسابدار و هدف حسابداری این است که این اطلاعات مالی را ابتدا شناسایی کند، آنهارا ثبت نماید، این اطلاعات را اندازه گیری نماید و طبقه بندی نموده سپس در قالب گزارش های مالی جهت اخذ تصمیمات منطقی به استفاده کنندگان مالی داخلی و خارجی ارئه نماید.
در واقع یکی از تعاریف آکادمیک حسابداری اینست که : حسابداری فرآیند شناسایی، ثبت، اندازه گیری، طبقه بندی و گزارش اطلاعات مالی جهت فراهم کردن امکان قضاوت آگاهانه و اخذ تصمیمات منطقی توسط استفاده کنندگان اطلاعات مالی است.
جهت دریافت مشاوره رایگان خدمات حسابداری و حسابرسی با ما در تماس باشید: کلیک کنید!
حسابدار کلیه عملیات مالی را در هر کسبوکاری انجام میدهد. حسابداری در رگ و خون هر صاحب موفق کسبوکاری است. همه ما در ذهنمان افرادی مسن را میشناسیم که از حجلههای بازار به ثروتهای کلانی دست یافتهاند و در یک کلام گفتهایم که وی شخصی باهوش حسابداری بالاست!
در ایران قدیم به حسابداران میرزا” میگفتند، بعدها به آن دفتردار گفتند و در نسلهای بعدی واژه حسابدار به صاحب این جایگاه افزوده شد. ضمن اینکه ابزار حسابداری امروزه به جای چرتکه به ابزارهای الکترونیکی و نرمافزارهای مالی ارتقا یافته است.
امروزه به هر فارغالتحصیل حسابداری، حسابدار میگویند.اما واقعیت امر این است که این افراد همانند هر فرد متخصص دیگری در سایر رشتهها، علاوه بر گذراندن دورههای آموزشی تخصصی و باکیفیت باید در بازار کار نیز تجربه کسب کند.
یکی از بزرگان حسابداری ایران، در مورد این دوره از زندگی خود در مصاحبه ای با مجله (دکتر فضل الله اکبری، 1378، سرگذشت یک استاد و سرگذشت یک علم)، و بعد در مقاله ای در سال 1378 درباره چگونگی شروع تدریس حسابداری در دانشگاه تهران برای چاپ در مجله حسابرس (دکتر فضل الله اکبری، 1378، چگونگی تدریس حسابداری…) چنین می نویسد:
“همیشه فکر می کنم آدمی تا اندازه ای به جایی راه می برد که مقدر است . سرانجام هم وضعیتی پیش آمد که بتوانم از بورسی در این رشته بهره مند شوم. بدین ترتیب عملا به قلمروحسابداری وارد شدم…
پس از مراجعت از خارج، دانشگاه تهران اعلا م کرد که برای تدریس رشته های حسابداری و حسابرسی دانشیار می پذیرد و من برای این کار داوطلب شدم.” ” من تنها داوطلب بودم. … باید اذعان کنم در آن زمان دو- سه نفری بودند که بیش از من حسابداری می دانستند و تجربه بیشتری هم داشتند، ولی چون داشتن درجه دکتری یکی از شرایط استخدام بود با وجود علا قه ای که داشتند، واجد شرایط و داوطلب نشدند.
سالها این رشته به عنوان رشته ای قابل قبول برای تدریس در دانشگاه شناخته نمی شد. تا سال 1333 در هیچ دانشگاه و موسسه آموزش عالی حسابداری رسماً تدریس نمی شد. متاسفانه در ایران آن زمان، اغلب افراد به جهت عدم اطلاع کافی از محتوای دروس مزبور، علوم مالی را در سطح سایر رشته های دانشگاه به حساب نمی آوردند.